PRIMARK LANCEERT NIEUWE WERELDWIJDE DUURZAAMHEIDSSTRATEGIE

Duurzamere modekeuzes voor iedereen toegankelijker maken

15 September 2021 – Primark wil het voor iedereen die kleding koopt mogelijk maken om duurzamere keuzes te maken. Daarom lanceert de internationale moderetailer vandaag wereldwijd zijn nieuwe duurzaamheidsstrategie. Met deze strategie zet de retailer vervolgstappen op weg naar een circulair en duurzamer bedrijf. Daarbij focust de moderetailer niet alleen op de eigen activiteiten, maar ook op die van de toeleveringsketen. Over de voortgang van de strategie-uitrol gaat Primark jaarlijks verslag uitbrengen.

De nieuwe duurzaamheidsstrategie van Primark omvat negen concrete beloftes, binnen drie kerngebieden. Hiermee zegt Primark toe al haar kleding duurzamer te maken, zonder deze minder betaalbaar te maken. Primark belooft:

1. Betaalbare kleding te ontwerpen die langer meegaat

2. Kleding te maken die gerecycled kan worden

3. Kleding te maken van gerecyclede vezel

4. De CO2-voetafdruk in de waardeketen te halveren

5. Alle niet-textielafval terugbrengen 

6. De biodiversiteit helpen te herstellen 

7. Financiële weerbaarheid te creëren

8. Gelijke kansen voor vrouwen te bevorderen

9. Gezondheid en welzijn te verbeteren

Hieronder lichten we de negen beloftes toe. Lees ook in het kader onder over deze toezeggingen. Kijk op www.primark.com/howchangelooks voor meer informatie over het tienjarenplan

Duurzamere materialen
Primark stelt zich tot doel al zijn producten in de komende tien jaar te maken van gerecyclede of duurzamere materialen. Op dit moment is dat al 25% van alle verkochte items. Als eerste stap worden alle instapprijs T-shirts voor heren, dames en kinderen binnen een jaar gemaakt met duurzaam geproduceerd katoen.

Kleding die langer meegaat en minder verspilling
Primark voert ook aanpassingen door in het ontwerpproces, waardoor kleding aan het einde van de levensduur kan worden gerecycled om verspilling verder tegen te gaan. Primark wil ook de levensduur van zijn producten verlengen. Samen met WRAP - een Britse organisatie die zich inzet voor een versnelde transitie van de mode-industrie naar circulariteit - werkt Primark aan nieuwe richtlijnen voor de levensduur van kleding.

Aanzienlijke versnelling

Paul Marchant, CEO van Primark licht de nieuwe strategie toe: “Dit is een bijzondere en spannende stap. Wij willen onze klanten de prijzen blijven bieden die ze van ons gewend zijn, maar wel voor producten die zijn gemaakt op een manier die beter is voor de planeet en voor de mensen die onze producten maken. Dat is wat - terecht - van ons wordt verwacht. ​ Dit is niet het begin van onze duurzaamheidsreis, maar het vervolg. We hebben de afgelopen tien jaar gewerkt aan het verduurzamen van ons bedrijf en om nog ethischer te opereren. Op dit moment is 25% van de verkochte items al onderdeel van de Primark Cares-collectie, wat betekent dat zij zijn gemaakt van gerecyclede of duurzame materialen. ​ Onze nieuwe beloftes betekenen een aanzienlijke versnelling in het tempo en de schaal van verandering. We willen anders gaan denken over hoe we werken. Van het ontwerp van onze kleding tot de productie en verkoop. ​ We hebben nog niet alle antwoorden en we weten dat we deze transitie niet alleen kunnen realiseren. We zijn dan ook vastbesloten waar mogelijk samen te werken met andere spelers in de sector om echte verandering op grote schaal te bewerkstelligen.”

 

Transitie naar circulariteit
​Met de nieuwe duurzaamheidstrategie bouwt Primark verder op het werk dat de onderneming de afgelopen tien jaar realiseerde op het gebied van corporate social responsibility. De Primark Cares strategie focust niet alleen op de eigen activiteiten, maar ook op de wereldwijde supply chain. Primark verbond zich eerder al aan verschillende initiatieven, waaronder Textiles 2030, het toonaangevende initiatief om de overgang van de mode- en textielindustrie naar circulariteit en systemische verandering in het Verenigd Koninkrijk te versnellen. Ook is Primark al jaren partner van de gerenommeerde Ellen MacArthur Foundation, die zich samen met andere koplopers in het bedrijfsleven, de overheid en de academische wereld inzet om de transitie naar een circulaire economie versnellen.

CO2 uitstoot verlagen, uitbannen plastics
Naast het verbeteren van de manier waarop producten worden gemaakt, verbindt Primark zich er ook toe om de CO2-uitstoot van de eigen activiteiten en die van de waardeketen te halveren en zo een aanzienlijke bijdrage te leveren op sectorniveau. Bovendien bant Primark plastic voor eenmalig gebruik binnen haar bedrijfsvoering uit, voortbouwend op de meer dan 500 miljoen plastic items die al sinds 2019 zijn verwijderd. ​

Biodiversiteit herstellen
​Primark zal zijn programma voor duurzame katoen, gestart in 2013 en nu al het grootste in zijn soort in de mode-industrie is, uitbreiden en boeren opleiden om duurzamere landbouwpraktijken te gebruiken, voortbouwend op duurzame praktijken zoals het gebruik van minder water en minder chemicaliën. Dit zal worden gedaan door middel van de bestaande samenwerking met CottonConnect, waarbij de toonaangevende REEL Regenerative Code wordt gebruikt om de biodiversiteit te vergroten, zich aan te passen aan klimaatverandering en het levensonderhoud van boeren te verbeteren. ​

Gelijke kansen voor vrouwen, leefbaar loon verbeteren
​Primark zal ook voortbouwen op zijn gevestigde ethische handelsinitiatieven en bestaande samenwerking met ACT om het leven van de mensen die zijn kleding maken te verbeteren door een leefbaar loon voor werknemers in zijn toeleveringsketen na te streven en te investeren in programma's die vrouwen meer kansen bieden. Paul Marchant voegt toe: “Duurzaamheid mag niet iets zijn wat slechts een minderheid zich kan veroorloven. Vanwege wie we zijn, geloven we dat we de mogelijkheid hebben om voor iedereen duurzamere modekeuzes betaalbaar te maken.”

Klant erbij betrekken
​Primark zet zijn 397 winkels in 14 landen in om met de campagne 'How Change Looks' meer informatie met klanten te delen over de veranderingen die het doorvoert. Bovendien gaat het klanten helpen om zelf bij te dragen aan een duurzamere wereld. Zo komen er recyclingbakken voor het inzamelen en recyclen van kleding aan het einde van de levensduur. Ook biedt Primark consumenten cursussen waarmee ze kunnen leren de levensduur van hun garderobe te verlengen, kleding te herstellen en duurzamer te wassen.

Meer informatie
​Primark gaat jaarlijks over de voortgang van de strategie-uitrol rapporteren. Bekijk de strategie en de negen toezeggingen die Primark doet op het gebied van verduurzaming op: ​ www.primark.com/howchangelooks.

 

PRIMARK CARES STRATEGIE ​

Primark gaat zijn wereldwijde schaal en aanwezigheid inzetten om de Primark Cares strategie te implementeren en focust niet alleen op de eigen activiteiten, maar ook op de supply chain.

Er zijn negen concrete toezeggingen binnen drie kerngebieden: ​

Kleding een langer leven geven – Primark wordt een circulair en duurzamer bedrijf.
​Dat doen we door:
​1. Betaalbare kleding te ontwerpen die langer meegaat – voor 2025 gaan we onze kleding duurzamer maken.
​2. Kleding te maken die gerecycled kan worden - voor 2027 zal al onze kleding recyclebaar zijn.
​3. Kleding te maken van gerecyclede vezels - voor 2030 zal al onze kleding gemaakt zijn van gerecyclede of duurzamere materialen.

 

Het leven op de planeet beschermen - We koesteren de natuur, halveren de CO2-uitstoot  en bannen afval uit.
Dat doen we door:
​4. De CO2-voetafdruk te halveren - voor 2030 halveren we de CO2-uitstoot in onze hele waardeketen.
​5. Alle niet-textielafval wegwerken - voor 2027 bannen we plastic voor eenmalig gebruik en al ons niet-textielafval uit.
​6. De biodiversiteit helpen te herstellen - met ons programma voor duurzaam katoen gaan we boeren trainen om voor 2030 duurzamere landbouwmethoden toe te passen.

 

De leefomstandigheden van mensen verbeteren - We gaan de bestaansmiddelen en de veerkracht van de mensen die onze kleding maken beschermen en verbeteren
Dat doen we door:
​7. Financiële weerbaarheid te creëren - we streven voor 2030 naar een leefbaar loon voor werknemers in de supply chain, en ondersteunen hen met trainingen op het gebied van financiële vaardigheden en bieden hen toegang tot sociale zekerheid.
​8. Gelijke kansen voor vrouwen te bevorderen - ​ Voor 2030 gaan we de positie van vrouwen in onze supply chain door middel van vaardighedenontwikkeling en het aanpakken van hun belemmeringen om door te stromen versterken.
​9. Gezondheid en welzijn te verbeteren – Voor 2030 gaan we zorgen voor toegang tot effectieve klachtenprocedures voor werknemers in de supply chain en voor ruimere toegang tot hulp voor mentaal en fysiek welzijn.

 

PrimarkCares_BEFR.docx 51 KB PrimarkCares_BENL.docx 50 KB

 

 


Meer informatie

 

oSérieux!

Ann Ramaekers - PR Officer Primark Belgium

+ 32 475 77 38 83 - [email protected]

 

Over Primark

Primark is een internationale retailer die de nieuwste mode, beauty en huishoudartikelen aanbiedt. Beroemd om het bieden van de beste waarde voor klanten; voor geweldige basics en alledaagse benodigdheden, of de nieuwste trends tegen prijzen die iedereen zich kan veroorloven. Primark, opgericht in Ierland in 1969 onder de naam Penney's, is aanwezig in 14 landen in Europa en Noord-Amerika en groeit nog steeds: vandaag heeft het 397 winkels, respectievelijk 20 in Nederland en 8 in België, en biedt wereldwijd het werk aan meer dan 65.000 mensen.

Primark zet zich in voor een betere toekomst voor mens en planeet en werkt aan een duurzamer bedrijf. Dit omvat onder meer het toetreden tot het Fashion Charter (UNFCCC) van de Verenigde Naties, het ondersteunen van de nul-ambitie van het Handvest en het streven naar een reductie van de uitstoot van broeikasgassen (BKG) met 30% tegen 2030. Daarnaast heeft het bedrijf zich aangesloten bij Textiles 2030, het WRAP-initiatief om de beweging van de mode- en textielindustrie naar circulariteit en systeemverandering in het VK te versnellen. Primark blijft zijn Primark Cares-label uitbreiden: kleding en andere producten die zijn gemaakt met duurzamere materialen of productiemethoden, die nu goed zijn voor meer dan een kwart van alle kledingverkoop.

 

Het Primark Sustainable Cotton Program (PSCP), gelanceerd in 2013, is nu het grootste in zijn soort in de mode-industrie en is goed voor 14% van al onze katoenen kleding. Voor het einde van volgend jaar gaan we 160.000 boeren trainen in meer natuurlijke en duurzame katoenteeltmethoden, waardoor het gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen, meststoffen en water wordt verminderd.

 

CottonConnect is een baanbrekend bedrijf met een maatschappelijk doel om de toeleveringsketens van katoen opnieuw vorm te geven en textielproducenten en boeren te helpen een beter levensonderhoud te creëren. CottonConnect heeft teams in Europa, Zuid-Azië en China en een uitgebreid netwerk. Primark werkt sinds 2013 samen met CottonConnect en de Self Employed Women's Association (SEWA) aan het Primark Sustainable Cotton Program (PSCP). Het project ondersteunt katoenboeren om hun productiekosten te verlagen, milieuvriendelijkere landbouwmethoden toe te passen en uiteindelijk hun inkomsten te verhogen.

 

 

Over Primark