Primark lanceert upcycling-workshops in 3 Belgische winkels om samen duurzaam met kleding om te gaan
- Tijdens de workshops leren deelnemers de basistechnieken om hun eigen kleding handmatig te repareren, en zo de levensduur ervan te verlengen.
- Deze workshops maken deel uit van het Primark Cares-programma, dat als doel heeft mode duurzamer en toegankelijker te maken voor iedereen.
Brussel, 14 november 2024 – Primark organiseert gratis reparatie- en upcycling-workshops in drie Belgische winkels in Antwerpen, Luik en Brussel (Elsene). Door consumenten te leren hoe ze hun kleding kunnen repareren, wil Primark de levensduur ervan verlengen. De retailer zet zich op deze manier in om de ecologische voetafdruk van de textielindustrie te verkleinen en nodigt consumenten uit om hun kijk op mode te herzien.
Na succesvolle upcycling-workshops in het Verenigd Koninkrijk, Ierland, Italië, Duitsland, Frankrijk en Nederland, met meer dan 100 workshops en 1.600 deelnemers, worden deze nu ook in België georganiseerd.
In een tijd waarin Belgen op zoek zijn naar tips om bewuster te consumeren en minder uit te geven, bevestigt het succes van deze workshops de overtuiging van Primark: Iedereen kan op zijn eigen manier bijdragen aan een duurzamere modesector en dit op een leuke manier.
De levensduur van kleding verlengen is een belangrijke pijler van de Primark Cares-strategie
Deze reparatieworkshops maken deel uit van Primarks inzet om de levensduur van kleding te verlengen en consumenten bewust te maken van hoe ze hieraan kunnen bijdragen. Als onderdeel van het Primark Cares-programma werkt de retailer aan een roadmap om meer duurzaam en circulair te zijn tegen 2030. Momenteel bestaat 55% van de kleding die Primark aanbiedt uit gerecycleerde of duurzame materialen. Tegen 2030 heeft Primark de ambitie dit percentage naar 100% te verhogen.
“Een duurzaam kledingstuk blijft mooi en functioneel, ondanks regelmatig gebruik en wassen,” verklaart Olivier Crépin, Sales Director Primark België. “Kwaliteit staat centraal in de belofte van Primark. De kleding is ontworpen om zo lang mogelijk mee te gaan. Vandaag de dag moeten we consumenten meer ondersteuning bieden bij het leren van technieken om bepaalde kledingstukken nog langer mee te laten gaan of ze een nieuwe look te geven. Deze workshops zijn de eerste stap in die richting."
Kleding om lang van te houden: Primark repair workshops
Om deel te nemen aan de workshops moeten deelnemers zich online inschrijven, alsook een kledingstuk meebrengen dat ze willen repareren of nieuw leven inblazen (bijvoorbeeld een T-shirt, jeans, enzovoort).
De eerste workshop vindt plaats op 16 november in de Primark-winkel in Brussel (Elsene). De tweede volgt op 25 januari in de winkel van Luik. De datum van de workshop in Antwerpen wordt later nog bevestigd.
Voor degenen die niet in staat zijn om de workshops bij te wonen, heeft Primark een reeks eenvoudige video's gemaakt die verschillende naaitechnieken tonen, van het inrijgen van een naald en basisnaaiwerk tot het bevestigen van knopen en ritssluitingen. De video’s zijn te vinden op de Primark Repair Hub.
Over Primark
Primark heeft meer dan 70.000 mensen in dienst in 16 landen in Europa en de Verenigde Staten. Primark is in 1969 in Ierland opgericht onder de merknaam Primark en biedt betaalbare kwaliteitsproducten voor iedereen en elke dag - kleding en accessoires voor vrouwen, mannen en kinderen, evenals schoonheids- en huishoudelijke producten. Primark blijft uitbreiden in bestaande en nieuwe markten en wil eind 2026 530 winkels hebben.
Primark streeft ernaar om duurzame mode voor iedereen betaalbaar te maken en zet zich in om de levensduur van kleding te verlengen, het leven op de planeet te beschermen en de productiemiddelen en de veerkracht van de mensen die betrokken zijn bij het maken van producten te verbeteren. Hiertoe heeft het bedrijf een reeks beloftes bekendgemaakt die het tegen 2030 wil bereiken, bekend onder de naam Primark Cares. Deze omvatten het maken van al haar kleding van gerecyclede of duurzamere materialen, ervoor zorgen dat kleding al in de ontwerpfase recyclebaar is, het halveren van de CO2-uitstoot in de hele waardeketen, het volledig bannen van plastic voor eenmalig gebruik en het streven naar een leefbaar loon voor werknemers in de toeleveringsketen.
Voor meer informatie, niet voor publicatie:
Ann Ramaekers